V Prešove uviedli skladbu na počesť Idy Kirilovej

12.12.2004 Celý región

Skladbu Magnificat pre organ a sólo mezzosoprán na počesť opernej speváčky Idy Kirilovej (1949 - 2004) uviedli 8. decembra v premiére vo Františkánskom kosto...
Skladbu Magnificat pre organ a sólo mezzosoprán na počesť opernej speváčky Idy Kirilovej (1949 - 2004) uviedli 8. decembra v premiére vo Františkánskom kostole v Prešove. Dielo zložil Prešovčan Bernard Herstek, na organe hrala Ivana Bednárová, spievala Alena Ščerbová, interné doktorandky Prešovskej univerzity.
Približne osem minút trvajúcu skladbu uviedli počas svätej omše na sviatok Nepoškvrneného Počatia Presvätej Bohorodičky.

Herstek povedal, že skladbu napísal vtedy, keď sa dozvedel, že Kirilová, rodáčka z Prešova, je vážne chorá a dokončil ju vtedy, keď už sa zdalo, že svoj boj nad chorobou vyhrala. Nestalo sa tak. \"Bola to úžasná kamarátka, ktorá vzhľadom k tomu, že bola vyštudovaná nielen ako operná speváčka, ale ako aj pedagóg veľmi často mi vedela poradiť, nakoľko ja nie som skladateľ vážnej hudby, a ona vedela veľmi povzbudiť, \" dodal Herstek, ktorý je známy predovšetkým ako zakladateľ a dlhoročný vedúci speváckeho kolektívu Prešovčatá.
Pre Hersteka je to v poradí štvrté dielo z rodu vážnej hudby. Všetky konzultoval s Kirilovou, s ktorou sa spoznal pred 10 rokmi a aj na realizácii všetkých sa zúčastnila. Najprv v Roku rodiny zložil Pieseň bez bicích. Potom v roku 1998 detskú omšu a v roku 2003 Te Deum k otvoreniu cestného tunela Branisko. S inštrumentáciou Magnificatu pomohol Herstekovi Vladimír Ľubimov.
Skladbu, ktorá je napísaná na Chválospev Panny Márie v Evanjeliu podľa Lukáša by mali postupne uviesť aj v ďalších miestach pôsobenia Kirilovej - v Košiciach, Bratislave a v Čuňove.
Na premiére nechýbala Kirilovej mama Margita Jedľová, pochádzajúca z Bardejova, po ktorej vraj zdedila hlas.
Kirilová sa nikdy netajila svojím veľmi silným vzťahom k Prešovu, i keď bola už naturalizovaná Bratislavčanka. Ak povedala v Bratislave, že \"idem domov\", znamenalo to cestu na východné Slovensko.
(jj)
 

Vyberte región